Schoorvoetend kwam zij mijn atelier binnen. Ze had zich opgegeven voor mijn schilderworkshop, zij kon wel tekenen, maar niet schilderen. ‘tekenles geef ik niet, ‘zei ik haar.” Ik wil in jou ruimte creeeren’.’ Hoe bedoelt U,  zei ze mij, ik heb een voorbeeld bij me, wat ik wil tekenen.’. ik legde haar uit, dat ik niet van plaatjes hield, ze zijn niet uit jou ontsproten, het zijn niet jouw beelden. Ik wil jou naar je eigen beelden brengen, beelden die uit jou komen. 

mijn eerste opdracht is altijd een losmaakoefening. Een oefening waar ik ieder de ruimte van het blad laat voelen. Voelen en ervaren en beleven zijn voor mij kernwaarden.
Al gauw zie ik hoe iemand schildert. Hierdoor kan ik iemand goed  begeleiden naar zijn innerself. Waardoor de cursist idee van zichzelf krijgt. Hij krijgt meer esteem! 
Mijn volgende oefening was , schilder je huis waarin je woont. mevrouw x schilderde het tekenend heel priegelig. Voor mij een teken haar in haar ruimte te brengen! Wat voelde mevr. x zich na een paar maanden mijn schildercursussen gevolgd  te hebben, gelukkig. Haar nieuwe manier van schilderen, had een ander mens van haar gemaakt. Een vrij mens!

Hier een reactie van een oud-cursist van me:

Wat ik vooral geleerd heb tijdens de schilderlessen van Anne Marie is: 

  1. kiezen en mengen met kleuren
  2. Schilder vrij en niet volgens een plaatje
  3. kijk naar kleuren in licht en donker

FREDERIKA

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën: Blog

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *